Книжкові новинки грудня-січня

07.02.2022

Переглядів: 758

http://chytay-ua.com/

З 2022 року започатковуємо рубрику, в якій розповідатимемо про книжкові новинки місяця, що минув. Спробуємо пояснити, чому звернули увагу саме на ці книги і, можливо, хтось із вас також знайде в цьому щось своє. Це, по-суті, ті видання, які команда «Читай» планує прочитати в найближчому майбутньому.

«Will. Вілл» Вілл Сміт, Марк Менсон

Вілл Сміт – крутий актор, це знають ті, хто дивився фільми за його участі. Вілл Сміт – хороша людина, це знають ті, хто стежать за його життям поза кіноіндустрією. Просто загляніть в його інстаграм – це не менш цікаво, ніж його фільми! Як правило, талановитим і успішним людям є чим поділитися, хоча не кожний наважується на видання мемуарів. А той факт, що ця книга написана у співавторстві з Марком Менсоном, тільки додає цікавості. Марк – прекрасний сторітейлер, не дарма його книга «Витончене мистецтво забивати на все» стала світовим бестселером. Це лише невелика кількість вагомих аргументів щодо того, чому варто звернути увагу на цю новинку. Наприклад нам цього достатньо.

«Нові стоїки» Ґрегорі Лопес, Массімо Пільюччі

Книга видана ще у грудні, але у книгарнях з’явилася на початку року. На нашу думку, стоїцизм – ключова філософія, якої бракує сучасним людям. Доволі відомий американський інженер Джон Пірс якось сказав: «Ми вже ніколи не розумітимемо природу так глибоко, як грецькі філософи…Ми забагато знаємо». Після таких висловів може здатися, що доба класичних філософів минає. Їй на заміну прийшло наукове мислення і знання. Однак філософія стоїцизму була актуальною в до-наукову добу і залишається актуальною в наукову еру. Вона про гармонію зі світом, про прийняття того, що не можливо змінити, про силу стати щасливим і насолоджуватися життям. Це скоріше про психологічну стійкість ніж про абстрактні філософські мудрості. Автори запевняють, що ця книга створена не для читання, а для конкретних дій! Ми налаштовані перевірити їхнє твердження.

«Знову й знову» Бен Елтон

Наскільки страшним і багатим на події було двадцяте століття, настільки ж цікавими є сюжети про те, що воно могло бути іншим. Подорожі в часі – це класика гостросюжетних фантастичних історій. Головний герой цього роману вирушає у червень 1914 року, щоб запобігти вбивству, яке розпочне Першу світову війну. У нього благородна мета, яка може бути до вподоби людям із розвиненою уявою. Ми б і самі увірвалися у таку авантюру, якби мали змогу. Та, на жаль чи на щастя, до таких трюків людство ще не дійшло. То ж принаймні з героями автора помандруємо недалеким минулим.

Напрошуються паралелі з книгою «11/22/63» Стівена Кінга, де головний герой вирушає в минуле для того, щоб урятувати від вбивства іншу історичну постать. Якщо вам сподобалася та історія, як і нам, то «Знову і знову»  напевно задовольнить ваші читацькі смаки.

«Більдунґ. Нордичний секрет краси та свободи» Лене Рейчел Андерсен, Томас Бйоркман

Скандинавські країни вважаються найкомфортнішими для життя, найуспішнішими серед європейських. Їхні жителі знають секрети простоти, психологічної рівноваги та щастя, які одним словом називаються Більдунґ. Припускаємо, що саме така життєва філософія породила успішність цих країн, а не навпаки. Це не менш важливо за стоїцизм (читайте вище). За Вікіпедією, більдунґ – усебічний і гармонійний розвиток особистості й суспільства. Нам здається, що українське суспільство потребує якісної еволюції, тож, можливо, подібна філософія посіє зерна цих змін. Пройде час і наші нащадки зберуть урожай, тому варто читати про успіхи і досвід інших народів.

«Прихована дівчина та інші оповідання» Кен Лю

Кен Лю – американський письменник-фантаст китайського походження, юрист і програміст за фахом. Він лауреат численних премій в галузі фантастики та багато перекладає з китайської на англійську.  Першою книгою Лю, яку видали українською, була збірка його оповідань «Паперовий звіринець», яка стала популярною і в українському читацькому середовищі.

«Прихована дівчина та інші оповідання» – теж збірка короткої прози. В ній автор продовжує вести читача фантастичними світами і альтернативними реальностями, піднімаючи чимало важливих і дуже актуальних філософських питань. Ключові з них – настання майбутнього тут і зараз, впровадження нових технологій і штучного інтелекту, співіснування людини і машини, кліматичні зміни тощо. Автор багато уваги приділяє тому, що означає бути людиною в час, коли віртуальне витісняє реальне, де межа між розумом і алгоритмом та чи зможемо ми залишитися людьми у нинішньому розумінні цього слова чи, зрештою, поволі перетворимося на нову форму свідомості?

«Рослини-прибульці. Як борщівник та амброзія захоплюють Землю» Олексій Коваленко

Загляніть одного дня на якусь закинуту місцевість. Туди, де вже якийсь час ніхто не живе. Зверніть увагу наскільки швидко рослини стають господарями таких ділянок, вони буквально заповнюють все. Що ми знаємо про ці рослини? Якщо ви не вивчаєте ботаніку, то майже нічого. Виявляється, деякі з них надзвичайно небезпечні. Зокрема, борщівник та амброзія, які згадані в назві. Знання про таких зелених загарбників не будуть зайвими. Тим паче, що розповсюджуються вони дуже швидко. Вчені навіть створюють спеціальні бази даних з інформацією про розташування деяких видів. Давайте розширювати знання про рослини, які нас оточують разом з автором цієї книги.

«Джералдова гра» Стівен Кінг

Про те, як з’явилася ідея цієї історії Стівен Кінг згадує у книзі «Про письменство». Інтимні ігрищі немолодої пари закінчуються, м’яко кажучи, неочікувано. Кінг – майстер неочікуваних моторошних сюжетів.

Це той автор, нові переклади якого з великою імовірністю матимуть високу популярність. За статистикою, велика кількість читачів полюбляє жахи і трилери, трохи менше ніж фентезі, проте трохи більше ніж історичні романи. Тому вихід чергового роману короля жахів заслуговує на увагу.

Уявіть ситуацію: ви залишилися наодинці у віддаленому від цивілізації будиночку, серед лісу. Якщо вас не лякає факт такого усамітнення – є ще один нюанс – ваші руки прикуті до великого ліжка наручниками.

Приємного читання.

Читайте також: 5 книг про міста, країни й континенти

Підтримати нас можна тут - Підтримати проект

Слава Славський

Головний редактор, книжковий пропагандист

Сторінки автора у соцмережах: Facebook , Twitter , Instagram

author photo
poster