Ніл Ґейман, Кріс Рідделл «Піратське рагу»

28.04.2023

Переглядів: 330

http://chytay-ua.com/

Ґейман Н. Піратське рагу / художник Кріс Рідделл; пер. з англ. Л. Перлулайнен. — К. : Видавнича група КМ-БУКС, 2023. — 44 с. : іл.

Рагу піратське! Налітай!

Всім вистачає! Наминай!

Чи хтось з активних сучасних читачів не знає Ніла Ґеймана? Напевно, що ім’я цього популярного англійського письменника відомо всім, хто цікавиться книжками, зокрема фантастичного жанру. Якщо ви дорослий, то, ймовірно, могли читати значний за обсягом фентезійний роман «Американські боги» (або бодай дивилися однойменний серіал, знятий на його основі) чи розглядали комікси про Пісочного чоловіка (або ж знов-таки бачили телеадаптацію). Якщо ж ви навчаєтеся в школі, тобто ще не дуже дорослі (хоча, безперечно, такими себе вважаєте), то є сподівання, що могли прочитати принаймні «Кораліну» (або, звісно, переглянули мультфільм із такою назвою). Якщо ж ви досі ніколи не натрапляли на назви цих книжок, не засмучуйтеся — це лише означає, що у вас є неймовірна можливість відкрити для себе дивовижні світи Ніла Ґеймана… вперше!

Окрім коміксів, публіцистики, книжок для дорослих і дітей середнього та старшого шкільного віку, Ніл Ґейман має у своєму доробку й твори для меншеньких читак. До того ж деякі з них написані у віршованій формі та видані як книжки-картинки. Однією з таких є книжка «Піратське рагу», яка зовсім нещодавно з’явилася в перекладі українською у видавництві КМ-Букс.

«Піратське рагу» — незвичайна, але доволі кумедна історія про маленьких братика та сестричку, яких одного разу батьки, подавшись у справах, залишили з нянькою-піратом, на ім'я Джон-Жердина Макрон. Він не простий пірат, а ще й відмінний кок, і до того ж не самітник, бо, як і заведено в пристойних піратів, має цілу команду добрих морських розбишак. Виконуючи цього вечора роль няньки, Джон-Жердина знає, що в його обов’язки входить не лише глядіти діток, але й гарненько їх нагодувати. А яка ще страва згодиться за такої нагоди, як не густеньке й багате на інгредієнти піратське рагу?!

Чи не найважливішу роль у цьому виданні — як і в будь-якій книжці-картинці — відіграють ілюстрації. За візуальну частину в «Піратському рагу» відповідальний блискучий британський ілюстратор Кріс Рідделл, який прикрасив своїми малюнками не одну книжку Ніла Ґеймана (нині в українських книгарнях можна знайти ще й такі видання цього творчого тандему, як «Кораліна», «На щастя, молоко» та «Мистецтво має значення…»). Для «Піратського рагу» Кріс Рідделл створив казкові динамічні зображення: широкий набір колоритних типажів морських розбійників, їхня екзотична атрибутика та трохи вчорашніх, проте апетитних, смаколиків.

Текст книжки можна не лише читати, а й співати, як справжнісіньку моряцьку пісню-шанті. Напевно, діти з радістю затягуватимуть приспів разом з усім піратським хором. Ахой, шановні батьки! Якщо ви, маючи час і бажання, трохи докладете зусиль, то завдяки цій історії від Ніла Ґеймана можна влаштувати цілу домашню виставу або й кулінарне шоу.

«Піратське рагу» — книжка, яка здатна змагатися за увагу вашої дитини з мультфільмом або відеороликом на ютубі. І за допомогою батьків їй цілком до снаги виграти цю конкуренцію. Саме таких неординарних книжок із подібними яскравими й неочікуваними персонажами має бути якнайбільше на поличках маленьких читак, адже банальних оповідок про котів та песиків, мишок та лисичок, фей та принцес, здається, вже як піску морського на узбережжях піратських островів.

Читайте також: Ніл Гейман "Книга кладовища"

Підтримати проект

Ігор Ярославський

Читаю, рецензую, пишу.

author photo
poster